Chatprogramma’s

Chatten is iets dat voor weinigen nog onbekend terrein is. In dit tijdperk van smartphones, tablets en internet hebben zelfs de meest hardnekkige brievenschrijvers langzamerhand de pen ingeruild voor het toetsenbord. Chatten gaat razendsnel, is goedkoop én zeer gemakkelijk. Er zijn inmiddels talloze manieren om vrienden, familie en kennissen te bereiken via het internet. In dit artikel worden de bekendste chatservices van het moment met elkaar vergeleken.

fffewweg

Facebook
Het kan niemand ontgaan zijn dat Facebook de afgelopen jaren stug terrein heeft gewonnen ten opzichte van de andere sociale netwerken. In 2012 had de door Mark Zuckerberg opgerichte site al een miljard leden, en dat aantal blijft alleen maar groeien. Dat betekent dat ongeveer een zesde van de wereldbevolking via Facebook te bereiken valt. Een goede reden om gebruik te maken van de handige chatservice van Facebook. Door middel van de chatfunctie van Facebook kan men gemakkelijk met vrienden chatten, en verzonden berichten worden in tegenstelling tot andere berichten op Facebook niet openbaar gemaakt voor al je vrienden. Omdat Facebook tegenwoordig applicaties heeft voor alle smartphones is deze chatservice vanaf elke locatie met internetverbinding in de buurt te gebruiken.

Whatsapp
WhatsApp is een relatief nieuwe ontwikkeling in de chatwereld, maar zoals dat tegenwoordig gaat met nieuwe technologieën is ook WhatsApp in rap tempo uitgegroeid tot een bekend begrip. Whappen, oftewel het versturen van een bericht via WhatsApp, is niet voor niets uitgeroepen tot het populairste jongerenwoord van 2012. Het handige aan WhatsApp is dat het gratis applicaties voor elke smartphone heeft (voor 1 jaar tenminste, daarna kost het 99 dollarcent per jaar), waardoor het vele malen goedkoper is dan sms’en. WhatsApp wordt om die reden door velen gebruikt als chatprogramma, dat voor smartphones zelfs handiger vormgegeven is dan de chatapplicatie van Facebook.

Skype
Windows Live Messenger (voorheen MSN) was jarenlang de onbetwiste koploper op chatgebied, maar heeft de afgelopen jaren baan moeten ruimen voor de snel oprukkende social media. Om deze reden heeft Microsoft besloten de stekker uit het project te trekken. Microsoft ziet meer toekomst in het populaire Skype, waarbij gebruikers met een webcam met elkaar kunnen videochatten. Dit kon al bij Windows Live Messenger en sommige andere chatservices, maar dit was bij deze diensten vooral een leuke gimmick. Skype is geheel geoptimaliseerd voor videochatten, wat het aantrekkelijk maakt voor mensen die in het buitenland zitten en elkaar toch willen zien.