Geschiedenis Skype

Het bedrijf Skype werd in 2003 opgericht door de Deen Janus Friis en de Zweed Niklas Zennström en de software werd gecreëerd door de Esten Ahti Heinla, Priit Kasesalu en Jaan Tallinn. Het was een groep die al succes had geboekt met het peer-to-peer sharing-programma KaZaa.

Ze zouden zich na KaZaa richten op een peer-to-peer communicatienetwerk dat gebruikt kon worden voor het bellen van mensen en het voeren van gesprekken. Ze wilden het nieuwe netwerk in 2003 in eerste instantie de naam Skyper (Sky peer-to-peer) geven, maar doordat enkele internetdomeinen met de naam Skyper al waren geregistreerd, werd besloten om voor Skype te gaan.

Skype bood in die tijd een enorm voordeel ten opzichte van andere messengers, er kon namelijk niet alleen naar computergebruikers worden gebeld, maar ook naar echte telefoonnummers. Skype werd al snel een vrij populair programma en het bedrijf werd in oktober 2005 overgenomen door de online veilingsite eBay voor een bedrag van 2,6 miljard dollar. Dit was een goede deal voor de marketingsite, aangezien de waarde van Skype op dat moment werd geschat op 3,1 miljard dollar.

Skype deed het na de overname van eBay wat minder goed. Hoewel er ongeveer een half jaar na de overname, in april 2006, al 100 miljoen geregistreerde Skype-gebruikers waren, waren de groeicijfers tegenvallend en bleek de ontwikkeling ook traag te gaan. Er werden in de periode 2005-2007 verschillende CEO’s aangesteld, maar zij wisten het tij niet te keren en de waarde van Skype werd eind 2007 door eBay vastgesteld op slechts 2,7 miljard dollar.

Met de aanstelling van Josh Silverman in 2008 kwam een einde aan een onstuimige periode binnen Skype en vanaf dat moment werd er meer gekeken naar de wensen van gebruikers, de software werd in rap tempo verbeterd en tot slot leverde een nieuwe marketingstrategie ook veel nieuwe gebruikers op. De weg naar boven leek weer gevonden.

Er kwamen echter al snel nieuwe problemen voor eBay. De oprichters van het bedrijf wilden in begin 2009 opnieuw een aandeel in het bedrijf willen kopen. In eerste instantie weigert eBay, maar nadat de oprichters een licentie voor de communicatietechnologie van Skype willen intrekken (de oprichters hebben het patent), verkoopt eBay toch 70% van het bedrijf voor 2 miljard dollar aan een groep partners waar de oprichters deel van uitmaken.

36-infografic-a-little-about-skype

Het Skype-platform heeft inmiddels ruim 400 miljoen gebruikers en in oktober 2010 wordt Tony Bates de nieuwe CEO. Er wordt in deze periode onder andere Facebook-integratie in Skype gebouwd. Skype heeft op dit moment ook de interesse van Microsoft gewekt en het bedrijf maakt ongeveer een half jaar later, in mei 2011, bekend dat het Skype zal overnemen voor een bedrag van 8,5 miljard dollar.

Veel analisten denken dat Microsoft teveel betaalt voor Skype, maar het bedrijf uit Redmond lijkt zeker van zijn zaak. Skype wordt overgenomen en er wordt binnen Microsoft een speciale Skype-divisie gecreëerd. Skype zal begin volgend jaar de standaard messenger worden binnen Windows en MSN Live Messenger zal dan worden uitgefaseerd.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Universele messenger om spraakverwarring te voorkomen - 10/06/2013

    [...] Geschiedenis [...]