Jeugd verkiest Snapchat boven WhatsApp

snapchat populairder dan whatsapp

De meest populaire applicatie in Nederland  is WhatsAppen en het groeit nog steeds. Het afgelopen jaar steeg de penetratie op smartphones met 6 procent van 82 % in april 2014 naar 88 % eind maart dit jaar. Op bijna 9,7 miljoen smartphones is de app in Nederland inmiddels een feit.

Alleen wat wel opvallend is: het aantal jeugdige gebruikers daalt. Dit laat het meest recente kwartaalrapport Dutch Apps Market van Telecompaper zien. Het afgelopen halfjaar is het gebruik van WhatsApp onder tieners gedaald van 95 % naar 88 %.

De app die het gebruik onder tieners juist ziet groeien, is Snapchat. Het afgelopen jaar verdrievoudigde het aantal smartphones bezitters met deze app. De teller stond op 1,7 miljoen smartphones eind maart dit jaar en kwam aan het einde van het eerste kwartaal op een penetratie van maar liefst 61 % onder de jeugd.

Vernieuwend

Waarom Snapchat in populariteit is gestegen en nog steeds stijgt onder jongeren? Daar zijn een aantal redenen voor. WhatsApp is in de basis een vrij traditionele instant messaging dienst. Je kunt tekstberichten, foto’s en video’s sturen en sinds kort ook bellen. Snapchat doet het zelfde, maar het vernieuwde is dat alles wat je stuurt binnen een paar seconden weer gewist wordt. Je bepaalt zelf wie en voor hoe lang je bericht gezien kan worden. Een veilige en vertrouwde gedachte als je besluit een spannende foto naar je vriendje te sturen. Als het ooit uit gaat, is die foto in ieder geval niet meer in zijn bezit. Snapchat heeft een andere benadering en  draait in tegenstelling tot WhatsApp veel meer om snelheid, humor en anonimiteit in de berichten die je verstuurt. In de ogen van met name de jongeren, is WhatsApp in dat opzicht wat saai en ouderwets. Appen kan je met je ouders doen om te laten weten waar je uithangt en hoe laat je thuis moet zijn. Met je vrienden deel je leuke, grappige foto’s, video’s en berichtjes via Snapchat.

Tags: , ,