Universele messenger om spraakverwarring te voorkomen

Maak eens een denkbeeldige rondje door je huis en bedenk welke apparaten er tegenwoordig allemaal in staat zijn om te communiceren. Je computer natuurlijk, net zoals je smartphone en je tablet. Die liggen voor de hand, maar vergeet bijvoorbeeld ook je draadloze printer of je interactieve televisie niet. En je thermostaat, die was toch ook met een app te bedienen? Je zult zelf vast nog wel een aantal apparaten kunnen bedenken en je zult je daarbij misschien verbazen over hoeveel van onze apparatuur tegenwoordig in staat is om in een bepaalde mate boodschappen te verzenden en te ontvangen. Doordat veel fabrikanten hier weer hun eigen taal voor ontwikkelen begint het in huis een behoorlijk digitaal kippenhok te worden waarbij het risico op spraakverwarring steeds groter wordt.

Gelukkig heeft een aantal technologische bedrijven de handen ineen geslagen om tot een oplossing komen. Die oplossing heeft de afkorting MQTT en staat voor Messaging Queue Telemetry Transport. MQTT moet de nieuwe standaard gaan vormen als taal waarin machines onderling met elkaar kunnen communiceren. Je kunt het eigenlijk zien als een soort Skype, maar dan voor de apparatuur in huis of op kantoor. Daarnaast wordt het ook wel vergeleken met het http-protocol waarop het internet gebaseerd is.

Dit nieuwe protocol komt niet compleet uit de lucht worden, want er wordt al sinds 1998 aan MQTT gewerkt. Door de jaren heen is het echter verder verbeterd en wordt de noodzaak ervan steeds meer ingezien. Momenteel wordt het ook al op beperkte schaal gebruikt. Zo zijn er bijvoorbeeld pacemakers die van MQTT gebruik maken om data van de patiƫnt naar de dokters op afstand te verzenden. Maar ook de Facebook-app op je iPhone maakt bijvoorbeeld gebruik van deze universele messenger voor machines. De verwachting is dan ook dat in de komende jaren dit protocol steeds meer de standaard zal worden.

Tags: ,